Vi har de senaste dagarna fått besked från Folkuniversitetet att vi inte kan vara kvar i de lokaler vi har nu. Det besked vi har fått visar på att det är en fråga om platsbrist:
I och med expansionen på gymnasiesidan har vi ett större behov att få disponera lokalerna för egen del. Samtidigt är vi pga. Coronapandemin tvungna att disponera mer yta på plan 1 och 2, varför källarutrymmet i större utsträckning behöver disponeras för förvaring och arkivering.
Det är naturligtvis tråkigt, men det går samtidigt att se något positivt i det hela. Den nuvarande lokalen är inte optimal och vi hade ändå förr eller senare behövt leta efter en lokal som är större och mer ändamålsenlig.
Som det ser ut kommer vi behöva flytta ut till årsskiftet vilket gör att vi har ganska precis fyra månader på oss att hitta en ny lokal. Vi behöver alltså sätta igång processen att hitta en ny lokal tämligen omedelbart.
Styrelsen ser gärna att det bildas en flyttgrupp bestående av engagerade medlemmar som vill hjälpa till att leta lokal, utreda alternativ, undersöka möjligheter till extern finansiering samt regelbundet kommunicera ut framstegen till övriga medlemmar. Vi tror det är viktigt att processen är så transparent som möjligt mot hela medlemsbasen. Utöver flyttgruppen har vi satt upp ett formulär för att kunna samla in förslag från alla medlemmar, detta för att göra det enkelt att tipsa om olika alternativ för de som inte har möjlighet att aktivt delta i flyttgruppens arbete.
Vår nuvarande lokal består som bekant av flera rum och förråd som sammantaget motsvarar strax över 100 kvadratmeter. Hur sparsmakade vi kan vara kring en ny lokal återstår att se, men följande målbild tror vi de flesta av våra medlemmar kan hålla med om är ett minimum:
- Mer än 100 kvadratmeter, närmare 200 kvadratmeter vore bra.
- Lokalen bör ha delvis industrikaraktär och bestå av flera rum / gå att avdela så att vi kan jobba både med grövre arbeten i trä / metall och mer renare arbeten som elektronik, textilslöjd osv.
- Vi måste ha tillgång till lokalen 24/7 och kunna administrera åtkomst till våra medlemmar på ett smidigt sätt.
Till detta går det lägga till många olika egenskaper, t.ex. närhet till centrum, parkeringsmöjligheter, våtrum, möjlighet att jobba med heta arbeten osv. Men exakt hur alla de här olika egenskaperna ska vägas mot varandra är något som en flyttgrupp får jobba med i nästa steg.
Från styrelsens sida föreslår vi att arbetet med att leta efter lokal påbörjas omedelbart i två fora:
- Vi etablerar en slackkanal #nylokal där vi hoppas många medlemmar som är intresserade går in och engagerar sig.
- Vi har ett första fysiskt planeringsmöte på lördag 5/9 i en av Folkuniversitetets större lokaler kl. 14. Vi hoppas att många har möjlighet att vara på plats. Vi kommer ta anteckningar och dela med oss i slackkanalen förstås.
Vi tror att ni säkert har många funderingar, och från styrelsens sida har vi tyvärr inte alla svar ännu. Men vi kan kort belysa frågan om hur ekonomin ser ut och hur vi hanterar situationen om vi inte hittar en lokal:
- Vår nuvarande medlemsbas tillåter en hyra på cirka 8000 kr i månaden utan att söka vidare bidrag. Vi har också en viss buffert (cirka 90 000 kr) som vi sparat ihop för investeringar i nuvarande lokal som kan användas för övergångskostnader.
- Om vi inte hittar en lokal i tid kommer vi behöva magasinera våra verktyg och vårt material. Det är förstås något vi kommer jobba hårt på att undvika, men från styrelsens sida kommer vi ha planer för detta också om det skulle behövas.
Vi ser fram emot att föra en vidare dialog i vår slackkanal #nylokal och mötas på lördag den 5 september kl. 14. Vi sätter upp information på dörren till lokalen om var mötet är och skickar också ut information innan.
Hälsningar från styrelsen